Voor bedrijven

Alles wat je moet weten over het inschakelen van flexi-jobbers

Voor veel studenten staan de examens weer voor de deur. Dat betekent helaas dat er minder jobstudenten beschikbaar zijn om een handje te helpen bij jou in de zaak. Maar er is ook goed nieuws: op onze app zitten momenteel 31 321 flexi-jobbers die het tekort aan jobstudenten kunnen opvullen!

Flexi-job? Wat is dat?

Sinds 1 december 2015 bestaat het flexi-statuut. Dankzij dit statuut kunnen personen met een vaste job voordelig bijverdienen. Het is gunstig voor beide partijen, want werknemers mogen onbeperkt en onbelast flexi-jobben en werkgevers betalen lagere werkgeversbijdragen.

Het flexi-statuut is dus een win-win: voor bijverdieners is het brutoloon ook wat ze er netto aan overhouden en als werkgever kan je jouw flexi-jobbers officieel en voordelig inschrijven (je betaalt aan de RSZ enkel 25% bijzondere patronale bijdragen). Ook op zon- en feestdagen blijft het percentage hetzelfde.

Sectoren:

Flexi-jobbers kunnen niet in elke sector werken. In het begin mochten flexi-jobbers enkel werken in de horeca, maar in 2018 werden de sectoren grondig uitgebreid. Hieronder vind je een overzicht van de sectoren waar flexi-jobbers aan de slag mogen en de daarbij horende paritaire comité’s:

 

Logo's paritair comité flexi-job

Wie mag je aannemen als flexi?

Werknemers die drie kwartalen geleden minstens 4/5den aan de slag waren bij een andere werkgever, mogen werken als flexi.

Ook gepensioneerden mogen een flexi-job uitoefenen. De voorwaarde hiervoor is dat hij of zij ten minste met pensioen gegaan is op het einde van het tweede kwartaal voor het kwartaal van de tewerkstelling als flexi. Concreet: als je op 1 juli 2019 wil werken als flexi, moet je vóór 1 april 2019 met pensioen gegaan zijn. Je moet dus minstens een volledig kwartaal (drie maanden) op rust zijn. Tenzij je minstens 4/5e werkte tot 31 juni 2019, dan mag je meteen aan de slag. Het gaat hier om alle personen die een wettelijk, bestuursrechtelijk of statutair ouderdoms-, rust-, anciënniteits- of overlevingspensioen of een ander als zodanig geldend voordeel genieten. Wil je hierover meer lezen? Klik dan hier.

Loon

Het flexi-loon wordt overeengekomen tussen werkgever en werknemer. Er is wel een minimum voorzien van € 10,08 per uur. Dit loon is inclusief vakantiegeld. Het bedrag bestaat uit € 9,36 loon en € 0,72 vakantiegeld (7,67%). Een flexi-jobber moet dus nooit extra vakantiegeld krijgen, want dit wordt onmiddellijk uitbetaald in het loon.

Er zijn wel enkele extra tegemoetkomingen. Voor prestaties op zon- en feestdagen is er recht op een extra premie per uur. Jouw bijverdiener verdient dan 2 euro extra per uur, maximaal € 12 extra per dag. Ook als je een flexi-jobber tussen 12 en 5 uur ’s nachts tewerkstelt, heeft hij of zij recht op een extra toeslag van € 1,2398 per uur.

Onbeperkt

Flexi-jobbers mogen onbeperkt bijklussen. Dat wil zeggen dat er geen limiet staat op het aantal uren, het aantal flexi-jobs of het inkomen van de bijverdiener. Enkel voor sommige gepensioneerden zijn er inkomensgrenzen.

Ook voor jou als werkgever staat er geen limiet op het aantal uren dat je een flexi-jobber mag inschakelen of het aantal flexi-jobbers dat tegelijk bij jou in de zaak mag werken.

Ben jij op zoek naar een bijverdiener? Registreer je hier en vind een flexi-jobber in no time!