Voor bedrijven

Jobstudent, flexi-jobber of extra. Wie schakel je het best in?

Heb jij een goed draaiende zaak en kan je dus wel een paar helpende handen gebruiken? Een jobstudent, een flexi-jobber of een extra. Het zijn allemaal mogelijkheden. Maar voor wie kies je nu best? 

 

Jobstudent

Zoek jij vooral extra hulp tijdens de vakantieperiodes of weekends? Dan zijn studenten voor jou dé ideale oplossing. Het staat bovendien als een paal boven water, een student is voor jou het voordeligst.

Houd hier wel onderstaande beperkingen in het achterhoofd: 

  • Onder de 15 jaar mag een jobstudent niet aan de slag. 
  • Niet elke jobstudent mag bijvoorbeeld tot 22 u. werken. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de student. Hou er dus rekening mee dat je zal moeten puzzelen met de verschillende jobstudenten die bij jou werken. 
  • Een jobstudent mag 475 uur per jaar werken, heel wat dus. Maar let op, wanneer ze meer werken, zal jij ook meer werkgeversbijdrage moeten betalen. 

Flexi-jobber

Zoek je iemand die je flexibel kan inschrijven? Iemand die onbeperkt kan bijklussen en geen beperkingen heeft qua uren? Dan is een flexi-jobber iets voor jou. Bovendien betaal je slechts 25% werkgeversbijdragen en is dit voor jou dus nog veel goedkoper dan het inschakelen van een reguliere werknemer. 

Maar juich nog niet te vroeg, er zijn enkele voorwaarden waar zowel jij als de flexi-jobber moeten aan voldoen:

  • Het flexi statuut is beperkt tot een aantal sectoren. Heb jij een horecazaak, bakkerij, slagerij, warenhuis of ben je actief in de kappers-of schoonheidszorg? Dan kan je beroep doen op flexi-jobbers voor bij jou in de zaak. 
  • Niet iedere werknemer kan als flexi werken. Wil je een flexi-jobber aannemen, dan moet deze 3 kwartaal geleden minstens 4/5de gewerkt hebben. Concreet: in januari, februari en maart 2018 moet deze persoon minstens 4/5de aan de slag zijn geweest. 

Extra

Voor een gewone werknemer betaal je de standaard RSZ-bijdrage. Hierdoor wordt de loonkost van een gewone werknemer algemeen ervaren als hoog.

Is kostprijs voor jou het doorslaggevende element? Kies dan voor een jobstudent. Hecht jij meer belang aan ervaring en maturiteit? Dan kan een flexi-jobber of een extra ideaal zijn voor jou en jouw zaak.

Ben jij op zoek naar jobstudenten of flexi-jobbers? Het kan via de mobiele app NOWJOBS