05 juli 2019

Jobstudent, flexi-jobber of extra. Wie schakel je het best in?

Twee vrouwen die hun hoofd laten rusten op hun hand

Heb jij een goed draaiende zaak en kan je dus wel een paar helpende handen gebruiken? Een jobstudent, een flexi-jobber of een reguliere bijverdiener. Het zijn allemaal mogelijkheden. Maar voor wie kies je nu best? 

Jobstudent

Zoek jij vooral extra hulp tijdens de vakantieperiodes of weekends? Dan zijn studenten voor jou dé ideale oplossing. Het staat bovendien als een paal boven water, een student is voor jou het voordeligst.

Hou hier wel onderstaande beperkingen in het achterhoofd: 

  • Onder de 15 jaar mag een jobstudent niet aan de slag. 
  • Niet elke jobstudent mag bijvoorbeeld tot 22u werken. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de student. Hou er dus rekening mee dat je zal moeten puzzelen met de verschillende jobstudenten die bij jou werken. 
  • Een jobstudent mag sinds 01/01/2023 tot 600 uren per jaar werken, heel wat dus. Maar let op, wanneer ze meer werken dan 600 uren, zal jij ook meer werkgeversbijdragen moeten betalen. 

Flexi-jobber

Zoek je iemand die je flexibel kan inschrijven? Iemand die onbeperkt kan bijklussen en geen beperkingen heeft qua uren? Dan is een flexi-jobber iets voor jou. Bovendien betaal je slechts 28% werkgeversbijdragen en is dit voor jou dus nog veel goedkoper dan het inschakelen van een reguliere werknemer. 

Maar juich nog niet te vroeg, er zijn enkele voorwaarden waar zowel jij als de flexi-jobber moeten aan voldoen:

  • Het flexi statuut is beperkt tot een aantal sectoren. Hieronder vind je een overzicht van de sectoren waar flexi-jobbers aan de slag mogen en de daarbij horende paritaire comité’s:
Overzicht van de flexi-sectoren
  • Niet iedere werknemer kan als flexi werken. Wil je een flexi-jobber aannemen, dan moet deze drie kwartalen geleden minstens 4/5den gewerkt hebben. Concreet betekent dat wie een flexi-job wil uitoefenen in oktober, november en december 2023, minstens 4/5den moet gewerkt hebben in januari, februari en maart van 2023. Daarnaast kan een gepensioneerde ook een flexi-job uitvoeren.

Extra

Voor een gewone werknemer betaal je de standaard RSZ-bijdrage. Hierdoor wordt de loonkost van een gewone werknemer algemeen ervaren als hoog.

Is kostprijs voor jou het doorslaggevende element? Kies dan voor een jobstudent. Hecht jij meer belang aan ervaring en maturiteit? Dan kan een flexi-jobber of een reguliere bijverdiener voor jou en jouw zaak zijn.

Ben jij op zoek naar jobstudenten of flexi-jobbers? Het kan via de NOWJOBS-app. Registreer je nu!

Registreer nu

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!

Contacteer ons 
 

account_circle

Marketing - 05 juli 2019