01 januari 2024

Wie mag je als flexi-jobber inhuren?

Vier flexi jobbers die werken achter de bar op Tomorrowland

Als je werkt in één van de 22 sectoren waarin flexi-jobs mogelijk zijn, kan je aan een voordelig tarief flexibele hulp inschakelen. Maar wie mag je precies als flexi-jobber inschrijven? In deze blog lees je wie in 2024 als flexi bij jou aan de slag kan. 

Dit zijn de voorwaarden voor wie een flexi-jobber wil inhuren

  • De flexi moet drie kwartalen geleden minstens 4/5de aan de slag waren bij een andere werkgever, mogen werken als flexi.
    Bijvoorbeeld: Iemand die je als flexi wil inzetten in juli, augustus en september 2024 moet minstens 4/5de gewerkt hebben in oktober, november en december 2023.
  • Sinds 1 januari 2024 gelden twee extra voorwaarden. Allereerst is een flexi-job verboden in een onderneming van dezelfde groep als het bedrijf waarvoor de flexi-jobber vast werkt, tenzij via uitzendarbeid. Er wordt dus niet langer gekeken naar de juridische entiteit, maar naar de technische bedrijfseenheid. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor een werknemer die in het begin van het kwartaal met een flexi-job begint en vervolgens een vast contract krijgt bij dezelfde werkgever. Daarnaast wordt er een wachtperiode van 2 kwartalen geïntroduceerd voor mensen die overschakelen van een voltijdse naar een 4/5de tewerkstelling. Die wachttijd start in het derde kwartaal na de overschakeling. Concreet mogen zij niet flexi-jobben in het derde en vierde kwartaal na de overschakeling.   

  • Gepensioneerden kunnen onder het flexi-statuut bijverdienen. Lees meer over het flexi-job statuut voor gepensioneerden in onze volgende blog.
     
  • Leerkrachten met een vaste of tijdelijke benoeming mogen sinds 2018 ook het hele jaar door een flexi-job uitvoeren.
     
  • Een zelfstandige kan niet bijverdienen onder het flexi-job statuut.
     
  • Ook een werkloze kan niet bijverdienen als flexi-jobber.
     
  • Als bedrijf kan je de flexi-jobber tewerkstellen in één van de vooraf bepaalde sectoren of onder een specifiek paritair comité.

 

Registreer je zaak nu op NOWJOBS om een vacature te plaatsen en één van de 144.000 flexi-jobbers uit onze database in te schakelen in je bedrijf.

account_circle

Marketing - 01 januari 2024