Voor bijverdieners

Hygiëne in tijden van corona: retail en horeca

Sinds 11 mei 2020 komt het commerciële leven in België stilletjesaan weer op gang. Steeds meer winkels openen hun deuren en wie een contactberoep uitoefent - zoals kappers -, mag sinds kort ook opnieuw aan de slag. Dankzij de versoepelingsmaatregelen kunnen deze zaken weer wat extra hulp gebruiken van jobstudenten en flexi-jobbers, uiteraard met extra regels om de hygiëne te garanderen. Benieuwd waar je allemaal op moet letten als je ergens gaat werken? Wij zetten de maatregelen voor jou nog even op een rijtje. 


Algemene regels 


De algemene regels die overal gelden ken je wellicht al uit het hoofd, maar wij sommen ze graag speciaal voor jou nog eens op:

 • Houd minstens 1,5 meter afstand.
 • Nies in een papieren zakdoekje of in je elleboog.
 • Was regelmatig je handen met zeep of desinfecterende gel.
 • Als je ziek bent (hoesten, koorts…), ga je niet werken!

 

coronaregels

 


Daarnaast zullen er nog extra regels zijn waar je op moet letten wanneer je opnieuw aan de slag gaat als bijverdiener, flexi of student. Deze maatregelen zijn afhankelijk van de winkel of het bedrijf waar je werkt. 


Hygiëneregels in de supermarkt 


Als je in de supermarkt werkt, bereid je je het best voor op een aantal veranderingen. Hier ben je soms verplicht om te werken met mondmasker en handschoenen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Daarnaast wordt elke kar ontsmet alvorens de klant de winkel binnen mag of kunnen klanten zelf hun kar ontsmetten. Als medewerker in de supermarkt, is het ook je taak en verantwoordelijkheid om klanten erop te wijzen indien ze niet voldoende afstand bewaren tussen elkaar of tussen jou of collega’s. 


Sta je aan de kassa? Vraag klanten om achter de aangeduide lijn te blijven als ze er geen rekening mee houden. Vraag, na het scannen van alle producten, aan de klant om via bancontact te betalen en desinfecteer het toestel regelmatig.


Hygiëneregels bij de bakker of slager


Ook bij de bakkerijen en slagerijen gelden aangepaste regels om de verspreiding van het virus te beperken. Was je handen voor je aan je shift begint en draag steeds handschoenen. Om personeel en klanten te beschermen, staat er vaak plexiglas op de toonbank en voor de kassa. Daarom zijn mondmaskers niet overal verplicht. 


Bij voorkeur betaalt de klant contactloos met bancontact indien het toestel in de winkel hiervoor aangepast is. De betaallimiet werd tijdelijk verhoogd van €25 naar €50. Betaalt de klant op de gewone manier met bancontact? Vraag hem of haar om eerst de handen te ontsmetten alvorens de code in te tikken en desinfecteer daarna ook het toestel. Je kan bijvoorbeeld ook wattenstaafjes leggen waarmee de klant de code kan intikken en het staafje daarna in een apart afvalpotje werpt.


Legt de klant cash geld op de toonbank? Was de toonbank dan af nadat je het geld hebt aangenomen en desinfecteer je handschoenen of trek een nieuw paar aan.  Portefeuilles en handtassen op de toonbank moeten vermeden worden. Als je zelf iets neemt om te eten of te snoepen, leg dat dan altijd op een apart bordje, waarbij je bijvoorbeeld een blaadje met je naam legt. Zo hoeven andere collega’s jouw spullen niet aan te raken. 


Hygiëneregels in de kledingwinkel 


Sinds kort kunnen we weer gaan shoppen. Joepie! Al is die beleving ook niet meer wat ze geweest is. Dat zal je zeker en vast merken als je in een kledingwinkel gaat werken. Elke klant moet de handen desinfecteren voor het binnenkomen en mag niet langer dan 30 minuten in de winkel zijn. Eeuwige twijfelaars hebben dus best nog wat geduld om te gaan winkelen.


Als medewerker hoef je geen mondmasker of handschoenen te dragen, tenzij je daar zelf voor kiest of je werkgever je daartoe verplicht. 
Ook de manier waarop klanten kleren passen zal iets anders verlopen dan anders. Onthoud de volgende stappen:

 1. De stukken die klant niet zal kopen, neem je niet zelf aan van de klant. Vraag hen om de stukken zelf op te hangen op een apart rekje. Zo worden aanrakingen vermeden.
 2. Wil de klant een andere maat proberen? Haal dan het gewenste kledingstuk en hang dat op een rekje waar de klant het er zelf af kan nemen.
 3. Kledij die terug in de winkel moet, hang je het best pas een dag later weg.  Was daarna ook je handen. Ook de kledij stomen na een pasbeurt kan helpen.
 4. Maak het volledige pashokje schoon wanneer de klant het hokje heeft verlaten. Dat wil zeggen: spiegel, stoeltje, haakjes en muren.

 

Aan de kassa gelden gelijkaardige regels als in de andere winkels. Voor de kassa wordt plexiglas geplaatst en op de grond staat 1,5 meter afstand met stickers aangeduid. Stimuleer de klant om contactloos met bancontact te betalen en ontsmet regelmatig het toestel. Als de klant met cash betaalt, desinfecteer je meteen je handen. Raak ten slotte de oren van de zak niet aan als je de kledij erin stopt. 


Hygiëneregels in de horeca


Hotels, restaurants en cafés mochten ook hun deuren weer openen. Dat wordt geen gemakkelijke klus aangezien ze heel wat aanpassingen zullen moeten doorvoeren. Welke maatregelen horeca-uitbaters binnenkort zullen moeten treffen, kom je hieronder te weten. Zo kan jij je op alles kan voorbereiden als je er weer helemaal mag invliegen.

 • Er moet zoveel mogelijk met online reservaties gewerkt worden, ook bij cafés en restaurants;
 • De regels moeten bij ingang van de zaak geafficheerd worden;
 • Laat, indien mogelijk, de deuren open staan tijdens de openingsuren;
 • Voor het binnenkomen en bij het buitengaan ontsmetten de gasten hun handen;
 • Tafels moeten 1,5m uit elkaar staan. Zo behoudt men afstand en kan het personeel vlotter passeren;
 • Alle stoffen servetten en toilethanddoeken dienen te worden vervangen door papieren servetten of een papier op rol;
 • Personeel is verplicht een mondmasker te dragen, behalve voor functies waarbij je altijd de afstand kan respecteren;
 • Personeel wast en ontsmet voortdurend de handen;
 • Om iedereen te beschermen, betalen klanten best met bancontact dat regelmatig gedesinfecteerd wordt;
 • Tafels en stoelen moeten na het vertrek van de gasten ontsmet worden, alvorens nieuwe gasten er mogen plaatsnemen.

 

Wil je meer weten? Op de website van heropstarthoreca.be kan je alle maatregelen voor de horeca bekijken.


Sta jij te popelen om bedrijven en zaken te ondersteunen nu ze eindelijk weer open mogen?  Neem dan een kijkje in de NOWJOBS-app en solliciteer voor een job als student, flexi of reguliere bijverdiener bij een bedrijf in jouw buurt.