Voor bijverdieners

Mag je als student meer dan 475 uren werken?

Mag je als student meer dan 475 uren werken? 

Sommige studenten zouden liever meer dan 475 uren per jaar werken, kan dat eigenlijk? Het antwoord hierop is: ‘ja’. Gedurende 475 uren kan een jobstudent werken aan verminderde sociale bijdragen. Als die uren opgebruikt zijn, betaal je als student normale socialezekerheidsbijdragen op je job. Uiteraard val je dan onder het regime van een arbeider of bediende (= vaste medewerker).

Van jobstudent naar werkstudent


Een student die meer dan 475 uren per jaar werkt, wordt vaak ‘een werkstudent’ genoemd. Officieel is deze term niet correct. De benaming wordt vaak gebruikt om studenten te omschrijven die meer werken dan toegestaan onder het studentenstatuut. Officieel wordt de term wel gebruikt door hogescholen en universiteiten om te verwijzen naar studenten die werken en leren combineren.

Zijn je studentenuren op? Geen probleem! Je kan tijdens het jaar perfect overschakelen van student naar arbeider of bediende. 

Wat verandert er?


Bekijk het in onderstaande tabel: 

 

 JobstudentWerkstudent (= vaste medewerker, arbeider of bediende)
Aantal uren per jaar475Onbeperkt
KinderbijslagJaJa. Let op! Als je meer dan 80 uur per maand werkt, vervalt je recht op kinderbijslag voor die maand.
RSZ-bijdragenVerminderde sociale bijdragen = 2,71% van je brutoloonNormale sociale bijdragen = 13,07% van je brutoloon
VakantiegeldNee15,34%
Bedrijfsvoorheffing (= belastingen)NeeJa, minimum 11,11%. Percentage is afhankelijk van verschillende factoren: statuut, burgerlijke staat, hoogte van je loon…
NettoloonGemiddeld iets hogerGemiddeld iets lager

 

Het verschil in nettoloon van een jobstudent en werkstudent is dus miniem. Je moet meer belastingen betalen (bedrijfsvoorheffing en hogere sociale bijdragen) maar je hebt wel recht op vakantiegeld zoals een vaste medewerker. Als bediende wordt dit wekelijks uitbetaald samen met je loon. Arbeiders ontvangen hun vakantiegeld in mei of juni.

Waar moet je nog rekening mee houden als werkstudent?


Als je meer dan 80 uur per maand werkt, vervalt je recht op kinderbijslag en als je meer verdient dan € 12 657,14 moet je zelf belastingen betalen.

Jouw gezinssituatieBrutobedrag dat je maximaal mag verdienen
Je ouders worden samen belast€ 6 942,50
Je ouders worden alleen belast€ 8 792,50

 

Als je te veel verdient, is het ook mogelijk dat je ouders meer belastingen moeten betalen omdat je niet meer ten laste van hen bent. Dit zijn de bedragen die gelden voor 2019. Als je toch meer verdient dan onderstaande bedragen, zullen je ouders meer belastingen moeten betalen.

Als je studentenuren opgebruikt zijn, kan je dus zonder probleem aan de slag als gewone medewerker. Hou in je achterhoofd dat als je te veel verdient, dit gevolgen kan hebben voor je recht op kinderbijslag, jouw belastingen en die van je ouders.

Wist je dat je via NOWJOBS ook als bijverdiener aan de slag kan als je studentenuren op zijn? Duid aan bij de instellingen in de app dat je geen student meer bent en je zal vacatures ontvangen voor vaste medewerkers. Je zal in de app onmiddellijk zien verschijnen hoeveel je netto overhoudt van je loon.