Voor bijverdieners

Studentenuren in het tweede kwartaal worden geneutraliseerd

Goed nieuws voor studenten die graag in tijden van corona willen werken en willen bijspringen in de kritische sectoren. Jouw uren in het tweede kwartaal worden namelijk geneutraliseerd. Deze beslissing werd genomen door de overheid als gevolg van de vele maatregelen rond het coronavirus. Toch wordt er op gehamerd om niet te werken tijdens de uren dat je normaal gezien les zou hebben. Maar wat betekent dat nu concreet voor jou, als student? 


Uren geneutraliseerd van het tweede kwartaal van 2020

Door de coronamaatregelen hebben heel wat bedrijven nood aan extra werkkrachten en heel wat studenten springen in de bres, aangezien ook de (hoge) scholen en universiteiten gesloten zijn. 
 
Vanaf 1 april zullen de uren gepresteerd in het tweede kwartaal geneutraliseerd worden. De uren die je tijdens het tweede kwartaal werkt als student zullen dus niet meegerekend worden en niet afgetrokken worden van die 475 uur per jaar. 
 
Het tweede kwartaal loopt van 1 april tot en met 30 juni.  
 
Wat betekent dit nu concreet voor jou als student? We geven hieronder een voorbeeld zodat het een beetje duidelijker wordt. 
 
Bijvoorbeeld: 
Tijdens het eerste kwartaal heb je bijvoorbeeld niet gewerkt als student. In het tweede kwartaal (april, mei en juni) wil je graag jouw steentje bijdragen en werk je 20 uren. Deze 20 uren zullen niet meegerekend worden. Je behoudt dus 475 uren om als student te werken. 
 


Betaal je belastingen op het loon van het tweede kwartaal van 2020? En wat met kinderbijslag?

Goed nieuws! De inkomsten uit Q2 worden niet in rekening gebracht voor de netto bestaansmiddelen. Het bedrag dat je verdient, telt dus niet mee. Dit om te vermijden dat je niet meer ten laste bent van je ouders en dus belastingen moet betalen. 

 

De uren die je werkt in april , mei en juni tellen ook niet mee. Er is dus geen invloed op de 475 uren om recht te hebben op kinderbijslag

 

Aan de slag in kritische sectoren

 
Dankzij de neutralisatie van de studentenuren, wil de regering jou als student stimuleren om aan de slag te gaan in de kritische sectoren als de voedingssector en de distributiesector. Zij kunnen alle hulp gebruiken en jij als student houdt nog voldoende uren over om in de zomervakantie of later in het jaar aan de slag te kunnen! Waar wacht je nog op? 
 
Wil jij graag je steentje bijdragen en bedrijven in nood helpen? Download dan zeker de NOWJOBS-app en vind je studentenjob in no time!