Voor bijverdieners

Kan ik nog vrijwilligerswerk doen tijdens corona?
 

Ben jij vrijwilliger of wil je vrijwilliger worden? Super dat je je steentje aan de maatschappij wilt bijdragen! Vraag je je af of je in tijden van corona vrijwilligerswerk mag uitvoeren en hoe dat in zijn werk gaat? We sommen alle regels even voor je op in deze blog.

Wie mag normaal vrijwilligerswerk doen?

Iedereen die ouder is dan 15 jaar en de eerste twee jaren van het secundair onderwijs heeft afgerond, kan vrijwilliger worden. Als vrijwilliger maak je tijd vrij voor een organisatie die geen winst nastreeft. Je kan met vrijwilligerswerk geen centje bijverdienen zoals bij een studentenjob of bijverdienste. Wel kan de organisatie waarvoor je werkt kiezen of zij jou een kostenvergoeding geven.

Kan je vrijwilligerswerk doen in coronatijden?

Jazeker, vrijwilligers mogen wel degelijk nog werken tijdens de coronacrisis. Er zijn heel wat vrijwilligers nodig in organisaties als het Rode Kruis en in de verschillende voedselbedelingen. Bekijk zeker het aanbod in de NOWJOBS-app. Wist je trouwens dat je als vrijwilliger onbeperkt mag helpen!

Waar moet je op letten en wat verandert er voor jou als vrijwilliger?

Ook in tijden van corona mag je niet zomaar in elke organisatie als vrijwilliger werken. Vrijwilligen in organisaties met winstoogmerk is niet toegestaan. Je mag enkel werken in een organisatie zonder winstoogmerk zoals een vzw.
Het is uiteraard ook ontzettend belangrijk dat je als vrijwilliger de maatregelen rond social distancing en hygiëne respecteert. Volg zeker de specifieke richtlijnen die jouw organisatie oplegt. Hou het veilig voor jezelf en voor de mensen rondom jou.

Vrijwilliger in combinatie met werkloosheid?

Als je in normale omstandigheden een werkloosheidsuitkering ontvangt en aan de slag wilt als vrijwilliger, moet je voordat je als vrijwilliger begint de RVA hiervan op de hoogte brengen. De RVA kan dan binnen de 12 dagen reageren. Zij beslissen of jouw taken aangepast moeten worden of dat je volledig met de vrijwilligersactiviteiten moet stoppen. 
Gelukkig is deze regeling in coronatijden iets soepeler: de meldingsplicht vervalt tijdens de coronacrisis voor wie momenteel op (zowel economische als technische) tijdelijke werkloosheid staat. Ben jij tijdelijk werkloos wegens corona, dan hoef je de RVA niet te contacteren als je als vrijwilliger wil werken. Je kan dus meteen aan de slag om de handen uit de mouwen te steken.

Wil je nog meer te weten komen over vrijwilligerswerk? Ontdek in onze blog of vrijwilligers werk voor jou is. Ben je al helemaal overtuigd en wil je  de maatschappij helpen en als vrijwilliger aan de slag in deze woelige tijden? Download dan zeker de NOWJOBS-app en ontdek ons aanbod vrijwilligerswerk. Stay safe en bedankt voor je bijdrage!