Voor bijverdieners

WANNEER VERLIES IK MIJN RECHT OP KINDERBIJSLAG?

Een centje bijverdienen is voor elke student mooi meegenomen. Want zeg nu zelf: niemand blijft toch graag thuis na een helse examenperiode? Genieten is de boodschap, en daarvoor komen extra centjes natuurlijk goed van pas. Maar hoeveel mag je werken en verdienen zonder dat je je recht op kinderbijslag verliest?  

Heb ik recht op kinderbijslag? 

Je hebt recht op kinderbijslag tot je 18de. Als je daarna verder studeert, heb je ook recht op kinderbijslag tot en met je 25ste, maar dat onder bepaalde voorwaarden. Je moet voldoende lesuren volgen, genoeg studiepunten opnemen of ingeschreven zijn als werkzoekende schoolverlater.  

Hoe zit dat met die 475 uren? 

Sinds 2017 wordt er niet meer in dagen geteld, maar in uren. Je mag als jobstudent 475 uren per jaar werken aan de verlaagde RSZ-bijdrage. Per uur dat je werkt, gaat er dus één uur van de teller.  

Voorwaarden jobstudent 

Als je een studentenjob doet, moet je rekening houden met de volgende grenzen: 

  • Als je minder dan 240 uur per kwartaal werkt, dan behoud je je kindergeld. 
  • Werk je meer? Dan verlies je het kindergeld voor het kwartaal waarin je teveel hebt gewerkt.

Uitzondering: in de zomer mag je onbeperkt werken, zolang je je studies het jaar erop voortzet. 

Voorwaarden werkzoekende schoolverlater 

Als je gestopt bent met studeren, maar ingeschreven bent als werkzoekende schoolverlater, heb je maximaal 360 dagen recht op kinderbijslag. Daarnaast behoud je je recht op kinderbijslag als je maandelijkse inkomen niet meer dan € 541,09 bruto per maand bedraagt.

In tegenstelling tot een normale jobstudent is het zo dat je als werkzoekende schoolverlater tijdens de zomer wél een urenlimiet opgelegd krijgt. Net zoals in alle andere kwartalen mag je ook in juli, augustus en september niet meer dan 240 uren werken. Goed om te weten: in het secundair onderwijs loopt die vakantie tot 31 augustus, in het hoger onderwijs tot 30 september. 

Wil jij tijdens het schooljaar of in de vakanties wat geld bijverdienen? NOWJOBS helpt je snel gemakkelijk op weg naar een leuke job. Download gratis onze app.