Voor bijverdieners

Werken als jobstudent? 

2020 is van start gegaan! Tijd om terug achter de schoolbanken te kruipen of je examens te trotseren!  Misschien wil je ook een centje bijverdienen? Goed nieuws! Je hebt als student terug 475 uren om voordelig bij te klussen. Wanneer kom je in aanmerking en waar moet je rekening mee houden? We sommen het even op:


Voorwaarden om als jobstudent aan de slag te gaan

  • Je bent minstens 15 jaar 
  • Je hebt de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs gevolgd
  • Je bent student (je volgt middelbaar, hoger of universitair onderwijs)


Volg je deeltijds onderwijs? Ook in die situatie kan je in aanmerking komen voor een studentenjob. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.


Waar moet je rekening mee houden? 
475 uur

 
Als student krijg je per kalenderjaar 475 uren waarin je voordelig kan bijverdienen. Je betaalt minder sociale bijdragen en ook voor werkgevers is het een stuk voordeliger om je aan te nemen. 


Groeipakket (= kinderbijslag)

Jongeren hebben onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket tot en met de maand waarin ze 18 worden. Daarnaast hebben jongeren die verder studeren voor minstens 27 studiepunten, ook recht op het groeipakket (tot 25 jaar). Als je meer werkt dan 475 uren, dan mag je slechts 80 uur extra per maand werken om je recht op het groeipakket te behouden.


Belastingen

Als je inkomsten onder een bepaald bedrag blijven, dan hoef je er geen belastingen te betalen. Dit maximumbedrag verandert elk jaar. Voor 2020 bedraagt het € 12 657,14. 


Nog fiscaal ten laste?

Verdien je meer dan een bepaald bedrag, dan ben je niet meer ten laste en betalen je ouders meer belastingen. Als je ouders samen belast worden, mag je niet meer verdienen dan € 9 942,50. Als je ouders alleen worden belast, is het € 8 792,50. 
 

Werken als jobstudent?

 

Ben jij nog op zoek naar een leuke studentenjob om te combineren met je studies? Download snel de app en vind een job in jouw buurt!