01 juli 2020

Werken in de horeca: snelcursus & richtlijnen

Een jobstudent die zijn studentenjob uitvoert in de horeca

Heb je een job in de horeca gevonden via NOWJOBS? Proficiat! Je hebt er ongetwijfeld veel zin in! In deze blog geven we je graag nog wat tips om een goede service te leveren zodat jouw klanten en werkgever tevreden zijn.

Goede voorbereiding

Een grondige voorbereiding is een must als je gaat werken in de horeca. Begin met enkele belangrijke zaken uit het hoofd te leren. Dit zal je werk gemakkelijker maken!

  • De menukaart: Het is belangrijk dat je goed weet wat je serveert. Bekijk de menukaart op voorhand, zoek eventuele ingrediënten die je niet kent op en vraag eens na hoe de gerechten opgediend worden. Zo kan je zeker antwoorden als iemand een vraag heeft bij het bestellen.
  • De tafelnummering: Als je in een restaurant werkt, is het altijd handig om de tafelnummering goed te kennen zodat je weet welke bestelling voor welke tafel is. Zo hoef je niet als een kip zonder kop rond te lopen met zware borden.
  • Het opneemsysteem: Zorg dat je het opneemsysteem kent. Zo kan je snel en vlot bestellingen opnemen, want time is money in de horeca.  
     

Gepaste kledij

Professioneel voorkomen is belangrijk. Het kan verschillen per horecazaak, maar hier zijn een aantal algemene richtlijnen: 

  • Kledij: In het ene restaurant is een donkere jeans met een gepersonaliseerde T-shirt goed, in een andere zaak dragen ze een klassieke zwarte broek met wit hemd. Vraag op voorhand aan je werkgever welke dresscode gehanteerd wordt.
  • Schoenen: Kies voor gemakkelijke schoenen waar je vlot een avondje op kan rondlopen zonder pijnlijke voeten te krijgen. Let er wel op dat je schoenen netjes en gepast zijn voor de zaak waar je gaat werken. Soms wordt er van de obers verwacht zwarte, gesloten schoenen te dragen.  Kies in dat geval ook voor zwarte bijpassende kousen.
  • Juwelen: Ook over juwelen moet je even nadenken. Als je piercings hebt, doe je deze bij voorkeur uit. Draag je oorbellen? Kies dan eerder voor kleine, niet te opzichtige exemplaren.
  • Haarstijl: Om de hygiëne te respecteren steek je je lange haren best in een staart of knot. Voor mannen is het ook een goed idee om de baard te scheren. Er is niets dat de eetlust sneller wegneemt dan een haar in de soep of tussen de aardappelen die je opdient.

In onze app kan je bij de beschrijving telkens lezen wat je werkgever verwacht en welke specifieke voorschriften er zijn rond het uniform. 

Gedragsnormen

Of je nu in een hotel, restaurant of café werkt, je professioneel gedragen en zo efficiënt mogelijk werken is een must: 

  • Wees sociaal en vriendelijk: Geef de gasten het gevoel dat ze welkom zijn en wees hoffelijk.
  • Blijf kalm: Heb je gasten die niet tevreden zijn? Probeer hen te begrijpen en excuseer je voor het ongemak, ook al is het misschien niet jouw schuld. Blijf in elk geval rustig en beleefd.
  • Anticipeer: Je scoort bij elke werkgever als je werk ziet nog voor je de opdracht expliciet hebt gekregen. Wees je leidinggevende altijd een stapje voor en neem zelf initiatief om taken uit te voeren. Heb je even niets te doen? Loop dan eens rond en neem lege glazen weg, maak de tafels schoon of vul de drankenfrigo’s aan. Blijven werken zorgt er trouwens ook voor dat de tijd sneller vooruit gaat.
     

Finale checklist

We vatten nog even kort samen in een handige checklist waar je op moet letten vóór je naar je job in de horeca vertrekt. 

  • Vertrek op tijd (houd rekening met files of vertragingen).
  • Leer de menukaart uit je hoofd.
  • Bestudeer de tafelnummering grondig.
  • Weet hoe je een bestelling moet opnemen.
  • Draag de juiste kledij en schoenen aangepast aan de dresscode.
  • Houd je accessoires sober.
  • Steek je lange haren weg en/of houd je baard kort.
  • Geef gasten een welkom gevoel
  • Blijf kalm in geval van conflict en bied excuses aan namens de zaak.
  • Anticipeer en sta nooit stil.

Hopelijk heb je met deze tips en tricks nog meer zin gekregen om je beste beentje voor te zetten. You’re good to go om er een dagje helemaal in te vliegen en wat bij te verdienen in de horeca. Lees hier hoe je het best solliciteert voor een job als deze!

Laat ons zeker weten hoe je horecajob verlopen is of neem een foto en tag #nowjobs op Instagram of Facebook. Succes!

 

Download de NOWJOBS-app en ga aan de slag!

account_circle

Marketing - 01 juli 2020