Voor bijverdieners

ZIJN JOUW STUDENTENUREN OP?

Het einde van het jaar is in zicht. Voor de hardwerkende jobstudenten onder ons, ook vaak een periode waarin je jouw laatste studentenuren langzaamaan ziet wegslinken. Maar wat gebeurt er nu wanneer jouw beschikbare uren op zijn en je toch nog wat wil bijklussen? We verduidelijken het alvast even voor jou. 

475 uur? 

Als student krijg je per kalenderjaar 475 uur waarin je voordelig kan bijverdienen. Je betaalt minder sociale bijdragen en ook voor werkgevers is het een stuk voordeliger om je aan te nemen. 
Zijn je studenturen op? Dan kan je nog altijd aan de slag, maar niet meer onder het studentenstatuut. Je werkgever moet je aangeven als gewone werknemer. 

De financiële gevolgen? 

Als gewone werknemer betaal je normale sociale bijdragen (13,07% in plaats van 2,71%). De werkgever doet ook een bijdrage aan de sociale zekerheid en die zal ook stijgen vanaf het 476ste uur. Het is dus financieel minder interessant voor de werkgever om een student aan te nemen waarvan zijn uren zijn opgebruikt. . Als gewone werknemer heb je wel recht op vakantiegeld. Dit compenseert de RSZ-bijdrage doorgaans grotendeels. daarnaast heeft de student die RSZ betaalt vaak recht op een werkbonus, wat het nettoloon verhoogt.

Waar moet je nog rekening mee houden? 

  • Kinderbijslag

Als je studenturen op zijn, moet je rekening houden met bepaalde grenzen om je recht op kinderbijslag te behouden. Wil je hier meer over weten? Neem dan zeker een kijkje tussen onze andere blogberichten.

  • Belastingen

Als je meer verdient dan een bepaald bedrag moet je zelf belastingen betalen. Dat maximumbedrag verandert elk jaar. Voor 2018 bedraagt het € 11.042,86. Dat is een brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen.

  • Nog fiscaal ten laste?

Je ouders moeten zelf meer belastingen betalen als je fiscaal niet meer ‘ten laste’ bent. Als je ouders samen belast worden mag je niet meer verdienen dan € 6.807,50. Als je ouders alleen worden belast is het € 8.620,00. De bedragen gelden alleen als je geen andere bestaansmiddelen hebt dan het loon uit studentenarbeid én als je geen werkelijke beroepskosten aangeeft. Voor een student is dit meestal niet het geval. 

Nog op zoek naar een studentenjob? Download de applicatie hier!